На днешния ден - 29 юни, се навършват 115

...
  На днешния ден - 29 юни, се навършват 115
Коментари Харесай

Незабравими цитати на Антоан дьо Сент-Екзюпери от Малкия принц

   На днешния ден - 29 юни, се навършват 115 година от рождението на френският публицист Антоан дьо Сент-Екзюпери. Той е роден през 1900 година във френския град Лион в благородническо семейство. Освен пристрастеността към писането, той има и друга обич - авиацията, като в младежките си години постъпва боец и бива назначен за летец, само че след злополука стартира да лети в публичния превоз.

Написал е книгите „ Нощен полет “, „ Земя на хората “, " Боен водач ", " Южната поща ", " Писмо до един пленник ", само че е прочут най-много с философско-поетичния роман „ Малкият принц “. Представяме Ви няколко безконечни цитата от превъзходната книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери - " Малкият принц ":

" Ето моята загадка. Много е елементарна: същински се вижда единствено със сърцето. Същественото е невидимо за очите ".

" Ако желая да видя пеперуди, би трябвало да изтърпя две-три гъсеници ".

" Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкоз значима ".

" Какво значи " да опитомиш "?... Ако ме опитомиш, ние ще изпитваме нужда един от различен. За мен ти ще бъдеш единствен на света. За теб аз ще бъда единствена на света... В живота ми ще грейне слънце, погледни! Виждаш ли житните ниви ей там? Житните ниви не ми припомнят нищо. И това е тъжно! Но твоята коса е с цвят на злато. И когато ме опитомиш, ще бъде прелестно! Житото, което е златисто, ще ми припомня за теб. И ще обичам шума напразно в житата... "

" Много по-мъчно е да съдиш самичък себе си, в сравнение с да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си вярно, значи ти си същински влъхва ".

" Hяĸoи xopa ca ни нeпpиятни, " xлъзгaви " и гъвĸaви ĸaтo гъceници. Ho тoвa нe oзнaчaвa, чe вътpe в тяx тe нямaт нещo пpeĸpacнo ".

" Питам се - рече той - дали звездите не са осветени, с цел да може всеки да откри някой ден своята. Виж моята планета. Тя е тъкмо над нас... Но какъв брой е надалеч! "

" Никога не ни харесва там, където сме - сподели стрелочникът ".

" Всички възрастни хора са били на първо време деца ".

Инфо: www.vesti.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР